Diabetická dieta
        ( stánout )
         Základní zásady diabetické diety:
        
            - 
                Stravujte se pravidelně, 3-6x denně podle doporučení lékaře.
                Pauzy mezi hlavními jídly by neměly být delší než 6 hodin a kratší než 4
                hodiny. Svačiny konzumujte nejlépe 3 hodiny po hlavním jídle.
            
 
            - 
                Omezte, popř. vylučte zcela sladké výrobky (cukr, med, sladkosti – sušenky,
                koláče, dorty, sladké nápoje). Potraviny obsahující jednoduchý cukr mohou
                konzumovat pouze výjimečně, v množství do 10g sacharidů na porci, diabetici, kteří jsou dobře kompenzovaní a netrpí nadváhou či obezitou.
            
 
            - 
                Neslaďte pravidelně cukrem, medem, ani přírodními sladidly jako je
                javorový sirup, třtinový cukr. Pokud musíte sladit, používejte nekalorická
                sladidla (např. stévie, sukralóza, sacharin, aspartam, acesulfam)
            
 
            - 
                Sacharidové potraviny by měly být bohaté na vlákninu, vhodnější je např.
                celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže. Hladina glykémie po nich
                stoupá pomaleji než po výrobcích z bílé mouky.
            
 
            - Jednoduché sacharidy obsažené v ovoci je vhodné konzumovat v malých množstvích na svačiny. 
 
            - 
                Je vhodné, abyste omezili, popř. vyloučili živočišné tuky (máslo, sádlo,
                tučná masa a masné výrobky, tučné mléčné výrobky. Tuky přispívají k přibírání
                na hmotnosti, a tím vzniká riziko zhoršení kompenzace diabetu a vzniku a rozvoje aterosklerózy.
            
 
            -  Zařaďte do jídelníčku pokrmy z ryb, doporučuje se 2-3x týdně (400g). Obsahují tuky pro organismus prospěšné. 
 
            - 
                Jezte denně alespoň 600g zeleniny a ovoce (přednost dejte zelenině).
                Doporučuje se zařadit 5x týdně luštěniny (mají značný obsah vlákniny).
                Pozor na větší množství mrkve, hrášku, kukuřice, červené řepy a celeru – mohou ve větším množství ovlivnit glykémii.
            
 
            - 
                Pijte dostatečné množství nekalorických tekutin (voda, čaj, minerálky
                bez příchutě). Doporučené množství je 30ml/kg tělesné hmotnosti na den.
            
 
            - Pozor na alkohol – obsahuje velké množství energie a při léčbě diabetu tabletkami nebo inzulínem může zapříčinit těžkou hypoglykémii. 
 
            - Udržujte si svoji ideální hmotnost. Dosáhnete toho přiměřenou stravou a dostatečným pohybem. 
 
        
        
        Příklady jednotlivých jídelníčků podle typu diety:
        Dieta se 150g sacharidů - redukční. 
         Obsahuje 1400 kcal = 5800 kJ , 80g bílkovin, 50g tuků a 150g sacharidů.
        
            - Snídaně (35g sacharidů):  60g chleba, 15g rostlinného tuku, 40g plátkového sýra, hrnek bílé kávy            
 
            -  Svačina (15g sacharidů): 120g jablka           
 
            -  Oběd (40g sacharidů): hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, 170g brambor, pečené kuře,miska okurkového salátu           
 
            -    Svačina (20g sacharidů): 150g bílého jogurtu, 20g chleba           
 
            - 
                Večeře (40g sacharidů):  80g chleba, 20g rostlinného tuku, 100g šunky, cca 100g zeleniny
                čerstvé
            
 
        
        
         Dieta s 200g sacharidů. 
        Obsahuje 1800 kcal = 7500 kJ, 90g bílkovin, 70g tuků a 200g sacharidů. 
        
            -   Snídaně (40g sacharidů): 70g chleba, 20g rostlinného tuku, 50g šunky, hrnek bílé kávy    
 
            -    Svačina (30g sacharidů): 120g jablka, 30g chleba      
 
            -    Oběd (50g sacharidů): bramborová polévka (nezahuštěná), cca 140g vařené rýže, vepřové na  žampionech        
 
            -    Svačina (30g sacharidů): 40g celozrnného pečiva, ovocný jogurt DIA          
 
            -    Večeře (50g sacharidů): šunkafleky (cca 160g samotných vařených těstovin), hmotnost celého pokrmu cca 250g     
 
        
        
           Dieta s 250g sacharidů denně.   
           Obsahuje 2100 kcal = 8 800 kJ, 95g bílkovin, 80g tuku.  
        
            -  Snídaně (45g sacharidů): 80g chleba (cca 2 krajíce), rostlinný tuk, 40g šunky, hrnek bílé kávy     
 
            -   Svačina (35g sacharidů): 140g pomeranče, 40g chleba s máslem (10g)       
 
            -   Oběd (65g sacharidů): zeleninová polévka s krupicí, 4ks houskového knedlíku (105g),segedínský guláš         
 
            -     Svačina (35g sacharidů): 400g kefírového mléka, 1 ks rohlíku grahamového (60g)          
 
            -   Večeře (50g sacharidů): 90g chleba, rostlinný tuk 20g, lučina 100g, okurka salátová       
 
            -  2.večeře (20g sacharidů): chléb 40g a 40g šunky 
 
        
    
    
        Opatření při hyperurikemii (dně)
        ( stánout )
        
            Hyperurikémie je zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Stoupne-li její množství v těle nad určitou hodnotu,
            dojde k jejímu vysrážení a tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů či v ledvinách.
            Typickým projevem je dnavý záchvat, který může být vyprovokován nejrůznějšími podněty – dietní chyba, konzumace
            alkoholu, únava, emoční stres, drobné poranění apod. Typickým příznakem je bolest a zarudnutí jednoho či
            více kloubů, často např. palce u nohy. Bez léčení dochází po opakovaných záchvatech k trvalé deformaci
            postižených kloubů. U některých nemocných dochází rovněž k tvorbě ledvinových kamenů, které mohou ucpat
            vývodné cesty močové, a způsobit tak velmi bolestivou ledvinnou koliku.
        
         Zásady při hypeurikémii:
        
            - 
                Dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů – látek, ze kterých vzniká kys. močová. Omezte příjem masa, vyvarujte se
                masových vývarů, vnitřností, špenátu, luštěnin, kakaa, nakládaných a konzervovaných potravin a pikantních jídel. Snažte
                se přejít spíše na mléčné bílkoviny. Podrobnosti najdete v tabulce.
            
 
            -  Normalizujte Vaši tělesnou hmotnost. Nepřejídejte se.  
 
            -  Omezte příjem alkoholu – tak, jako byste měli řídit auto. Co toleruje dopravní policie, lze tolerovat i u dny. 
 
            -  Pijte hodně tekutin (cca 3 litry za den – neplatí pro lidi s chronickým srdečním seháním, kte¬ří by měli pít nejvýše 2 l tekutin za den).  
 
            -  Užívejte pravidelně léky, které Vám předepsal Váš lékař.  
 
        
        
        Doporučné potraviny:  
        
            -  nápoje: velký přísun ovocný čaj, voda s ovocnou šťávou, limonády 
 
            -  tuky: rostlinné tuky, rostlinné oleje
 
            -  mléčné výrobky: mléko, nízkotučné sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí
 
            - zelenina a ovoce: čerstvá zelenina a ovoce, hlávkový salát, kompoty, brambory
 
            -  obiloviny: těstoviny, kukuřice, moučné pokrmy
 
            - pečivo: bílé i tmavé
 
            - pochutiny: mléčné koktejly, ovocná zmrzlina, puding, želatinové dorty, sušenky
 
            - koření: petrželová nať, kopr, pažitka, kmín, majoránka
 
        
        
         Potraviny v omezeném množství 
        
            - nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína
 
            -  tuky: máslo
 
            -  ryby: sladkovodní ryby
 
            - maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso
 
            - mléčné výrobky: smažený sýr
 
            - vejce: smažená vejce, vařená vejce
 
            - zelenina, ovoce: květák, houby
 
            - obiloviny: fazole, rýže
 
            - pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky
 
            - pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy
 
            - koření: nepatrné množství Glutasolu
 
        
        
        Nevhodné potraviny
        
            -  silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína 
 
            - tuky: živočišné tuky a bílkoviny
 
            - ryby: mořské ryby, rybí konzervy, sleď, slaneček, olejovky, sardelky, očka
 
            -  maso: vnitřnosti, masa z mladých zvířat, nakládaná masa, masové vývary a extrakty,zvěřina, tučné uzeniny
 
            -  mléčné výrobky: plísňové a tučné uzené sýry
 
            -  zelenina, ovoce: špenát, kapusta, křen, česnek, růžičková kapusta
 
            - obiloviny: hrách, čočka
 
            -  pochutiny: čokoláda, marcipán
 
            -  koření: ostrá koření, hořčice, sojová omáčka worcester
 
        
        
        
            Rozhodně byste se měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž látku purin, která může nemoc zhoršovat.
            Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organizmu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké
            bolesti pacientům se dnou. Vysoké množ¬ství látky purin však obsahuje rovněž maso a ryby či pivo. Právě proto by vyjmenované
            poživatiny neměli pacienti se dnou buď vůbec konzumovat, případně jen v omezeném množství. Aby byl u nich zajištěn přísun
            proteinů, měli by pít více mléka, jíst sýr a vejce.
        
    
    
        Opatření při zvýšené hladině cholesterolu
        ( stánout )
        
            Léčba zvýšeného cholesterolu a triglyceridů je obvykle celoživotní, nelze ji přerušit po dosažení cílových hodnot.
            Při léčbě je hlavní naučit se s chorobou žít a zavést zdravý životní styl. Zaměřte se hlavně na tato opatření:
        
        
            -  1. Skončete s kouřením:  nekuřáctví je základním opatřením k prevenci srdečně-cévních chorob. 
 
            -  2. Zbavte se nadváhy:zredukujte váhu, zejména břišní obezitu (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm). Snižte energetický příjem potravy a zvyšte energetický výdej. Snižujte hmotnost pozvolna, ideálně 1 kg/měsíc.   
 
            -  3. Zařaďte pravidelnou fyzickou aktivitu: pravidelně většinu dní po dobu třiceti minut aerobně cvičte. Vhodnými sporty jsou běh, chůze, plavání, jízda na koni, na kole, aerobik, bruslení. 
 
            -  4. Vyvarujte se stresu. 
 
            - 
                 5. Změňte stravovací návyky - zaměřte se na obsah a složení potravy (kolik, co a kdy jíte)
                
                    - Jezte přiměřeně, nepřejídejte se. 
 
                    - Optimálně jezte 3-5x denně s pravidelnými intervaly mezi jednotlivými jídly. Nevynechávejte hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře). Večeřte nejpozději 2-3 hodiny před spaním.
 
                    - Pijte dostatek tekutin, nejméně dva litry denně (nejvhodnější je pitná voda).
 
                    - Dbejte na pestrou stravu.
 
                    - Tuky nesmí představovat více než 30 % denního energetického příjmu. Živočišné tuky (máslo, sádlo aj.) nahraďte kvalitními rostlinnými a rybími tuky a oleji.
 
                    - Omezte jednoduché cukry (sladkosti aj.)
 
                    - Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na vlákninu.
 
                    - Jezte dvě až tři porce ovoce a zeleniny denně a dvě až tři porce mořské ryby týdně.
 
                    - Omezte solení. K dochucování pokrmů používejte bylinky a koření.
 
                    - Dodržujte střídmost v pití alkoholu (nepřekračujte denní množství u mužů 2 dl vína, 0,5 l piva nebo 1 velký panák tvrdého alkoholu, a u žen 1 dl vína, 0,3 l piva nebo 1 malý panák tvrdého alkoholu).
 
                    - Mezi vhodné úpravy potravin patří dušení, vaření, úprava v páře nebo v alobalu, pečení, grilování bez tuku. Vyhýbejte se úpravám s použitím většího množství tuku – smažení, grilování.